
5 jocuri pentru părinți și copii
februarie 20, 2023
6 idei de jocuri cu 3 obiecte din casă (partea I)
martie 28, 2023Dodoroni are foarte multe idei pe care dorește să le împărtășească cu fiecare dintre voi. Săptămânal născocește noi idei de jocuri pentru a stârni interesul copiilor la joc.
Dodoroni, împreună cu prietenii lui, dorește să vă ofere din pasiunea pe care o are pentru joc și joacă. Prin joc descoperim puterea lui împreună, a curiozității și a timpului petrecut cu folos.
De ce să lăsăm ecranele mici albastre să ne sustragă din vârtejul real, când putem trăi real și putem simți puterea jocului în fiecare zâmbet, râset sau îmbrățișare ? Noi facem parte din joc și din efectul lui. Noi suntem produsul jocului și putem schimba sensul lui, în timp de învățare și relaxare.
Spor la joacă și la cât mai multe momente petrecute în miezul jocurilor!
1. Avionul de hârtie
Când călătoria cu avionul pare a fi un ideal imposibil de atins, jocul face ca imposibilul să devină posibil. Pentru o călătorie imaginară cu avionul avem nevoie de hârtie, creioane colorate, blândețe, mâini harnice și emoții.
Jocul începe prin realizarea unui avion de hârtie. Fiecare membru are libertatea de a-l construi după bunul plac. După realizarea avionului, acesta va putea fi personalizat. Cum ?
Fiecare participant va putea scrie pe avion ceea ce dorește pentru unul sau mai mulți participanți la joc, precum: declarații de dragoste, atenționari din partea părinților, mesaje cu invitație. După ce au terminat toți participanții de scris mesajele pe avioane, acestea vor putea fi lansate simultan la un semnal sonor. După lansarea lor, fiecare participant va putea deschide câte un avion pentru a descoperi mesajul scris.
Chiar dacă nu atingem cerul cu avioanele construite, atingem emoții și construim relații cu cei apropiați.
2. Spune în 5 secunde
Pentru a ne antrena mintea și spiritul agil, Dodoroni s-a gândit să vă ofere un joc de cultură generală. Avem nevoie de un borcan dolofan și de bilețele. Pe bilețele, fiecare participant va putea scrie o întrebare al cărei răspuns poate fi oferit în 5 secunde. Este indicat ca întrebările să fie construite cât mai simple și ușor de înțeles. Acestea pot avea legătură cu subiectul de care suntem interesați. Spre exemplu dacă dorim să învățăm ceva în mod special (ex. fructe, legume, animale) putem adapta întrebările doar pe subiectul propus. Dacă suntem interesați de mai multe subiecte, putem scrie o gamă mult mai largă de întrebări.
Bilețelele cu întrebări sunt introduse în pălărie. Fiecare participant va extrage un bilețel și va răspunde la întrebare în 5 secunde. Întrebări rapide, răspunsuri rapide.
P.s. Dodoroni oferă mai jos câteva exemple care să vă ajute să construiți întrebările.
Care este capitala Franței ?
Luna Cireșar este...
Un sport cu mingea
Spune un fruct roșu
3. Adevăruri despre Familia Neagu
Dodoroni este pregătit pentru cel de-al treilea joc propus astăzi. Este un joc în care ne vom cunoaște mai bine unii pe ceilalți. Așezați-vă pe un covor moale și pregătiți-vă să râdeți împreună.
Dodoroni a mai jucat acest joc cu prietenii lui la una dintre petrecerile pe care le organizează. A fost unul dintre cele mai distractive jocuri, pe care le-au jucat. Hai să aflăm cum s-au distrat și ce a presupus jocul!
Participanții la joc vor scrie pe bilețele câte 2 adevăruri și o minciună despre familia/prietenii lor. Important este ca afirmațiile scrise pe foi să fie legate de membri/persoane care se află de față și care sunt cunoscute de către toți participanții la joc.
După scrierea bilețelelor acestea vor fi introduse într-un vas/pălărie și vor fi amestecate. Fiecare participant va extrage câte un bilețel și va citi cu voce tare ceea ce scrie pe bilețel. Dacă afirmația de pe bilet este adevărată acesta va oferi o îmbrățișare. Dacă afirmația este o minciună, ei bine, aici vom avea parte de o surpriză. Cel care citește minciuna va trebui să bage nasul în faină.
Pentru ca jocul să fie și mai distractiv invitați și bunicii. Cu cât cercul de persoane este mai mare, cu atât jocul va fi mai distractiv, iar cunoștințele și informațiile pe care le știam unii despre ceilalți, vor putea fi îmbogățite și împrospătate.
4. Simon spune
În fiecare serie de jocuri pe care Dodoroni și prietenii lui o oferă, avem de-a face și cu un joc de mișcare. De data aceasta, nu vom mai sta așezați pe covor, ci ne vom ridica în picioare și vom face cunoștință cu Simon.
Simon este cel care va coordona întregul joc. Participanții doritori se vor ridica în picioare. Unul dintre ei va juca rolul lui Simon. La începutul jocului, Simon va oferi o comandă, precum: „să-ți pui palmele în cap”. Jocul propus este unul de atenție, deoarece propoziția va începe cu afirmația „Simon spune”. Dacă propoziția începe cu „Simon spune,” jucătorii vor face acțiunea spusă de acesta.
Hai să-ți arăt un exemplu: „Simon spune să-ți pui palmele în cap”. Aceasta este o comandă corectă, iar jucătorii o pot face. Însă, dacă comanda nu începe cu cuvintele, „Simon spune”, jucătorii nu trebuie să-l urmeze. Este un joc care antrenează vigilența participanților.
Jucătorul care greșeste este invitat să facă o provocare propusă de „Simon”.
Acestea au fost jocurile propuse pentru zilele următoare. Nu contează ce ne jucăm, ci cât timp petrecem împreună jucându-ne. Dodoroni vă îmbrățișează și vă urează spor la joacă și la cât mai mult timp petrecut împreună. Puterea lui împreună se măsoară prin „Ce repede a trecut timpul”. Timpul trece, amintirile lui Împreună rămân cu noi și prin noi.