6 jocuri de jucat în casă
mai 22, 2023
Ce este un animator socio-educativ
iunie 13, 2023Când strângem jucării suntem înconjurați de un mic sau un mare haos. Depinde cât de înaltă este turla de jucării. Tălpile pot avea forma pieselor de lego mult prea mici și prea bine ascunse pentru a nu le simți din plin, se pot auzi diferite sunete asemănătoare cu cele de la zoo, uneori turnul se răstoarnă când este prea plin de zel sau lingura de lemn se află în gura unui rechin de cauciuc. Ceva perfect normal, că de ce nu ? Adică cine nu ne dă voie să avem linguri de lemn lipite de păpuși sau roata mașinii să fie o poșetă pentru Pat poștașul. E perfect în regulă. Ce ne facem când atunci când nu găsim ce avem nevoie și când rățușca de baie țipă din litiera pisicii sau păpușa se află în dulapul cu oale ? Poate că nu ar strica puțină ordine și disciplină, pentru moment.
Asta este regula de bază. Curățenia face loc haosului. Sunt prieteni, dar uneori nu fac casă bună dacă celălalt ocupă mai mult spațiu decât este cazul.
Pentru că nu doar copiii au nevoie de jocuri, părinții au nevoie de idei. Ia-l de mână pe piticul care este un maestru al turnului de jucării, luați lingura de lemn și mătura și hai să facem curățenie împreună, cu ajutorul celor 8 idei pe care le-am cules din experiența noastră.
1. Aranjăm jucăriile/cărțile/hainele după culori/alfabet/anotimp
Indiferent că vorbim despre haine împrăștiate pe un scaun de birou sau pe un fotoliu mereu plin care are nevoie de sortare urgentă (până nu se dărâmă turnul), cărți răsfoite cu multe creioane sau șosete lăsate la întâmplare drept semne de carte sau jucării împrăștiate precum firimiturile din Hansel și Gretel, toate astea au nevoie de o căsuță. Căsuțele lor pot fi bibliotecile, cutiile sau dulapurile. Acestea pot fi așezate în funcție de necesitate, de cât de organizate ne dorim să fie și cât de ușor dorim să le găsim atunci când e nevoie. Spre exemplu, dacă vrem să aranjăm cărțile în bibliotecă după o săptămână în care haosul se poate citi prin felul în care sunt împrăștiate prin toate colțurile casei, doar în bibliotecă nu se găsesc, le putem organiza după culoarea coperții, editură, an de apariție, autor ordonat alfabetic, subiect, gen literar etc.
În schimb, dacă vrem să aranjăm hainele în dulap și să ușurăm scaunul de greutatea care îl apasă zilnic, putem sorta și aranja hainele în dulap după: culoare, anotimp, ocazie/loc etc.
2. Concurs
Pentru că mereu sunt prea multe jucării împrăștiate ba în bolul pisicii, sub pat, în chiuvetă, în mașina de spălat sau mereu în locuri în care jucăriile nu se simt acasă, un concurs este binevenit. Miza concursului este strângerea unui număr cât mai mare de jucării. Cine reușeste să strângă cele mai multe jucării câștigă.
Dacă însă vi se pare prea banal concursul, îl puteți diversifica și îmbunătăți pentru a atinge obiectivul principal. Diversificați jocul prin diferite fraze: "Cine strânge cele mai multe jucării de culoare roșie" sau "cine strânge cele mai multe animale domestice". În funcție de numărul jucăriilor și de diversitatea lor, jocul poate fi adaptat astfel încât să nu mai rămână nimic pe jos, iar fiecare obiect să fie pus la locul lui.
3. Poveste
Cine a spus că poveștile se spun doar la culcare ? Pentru a adăuga un plus de sunet pe lângă zgomotele de fundal ale aspiratorului, vasele clătite și jucăriile troncănite, nu cred că strigă încă niște voci, nu ? Dacă casa e un mic haos, să fie atunci cu haos și când spunem povești, aranjând cărțile în bibliotecă sau jucăriile în cutii etichetate. Fiecare membru va putea spune o poveste la alegere (inventată sau știută), care să conțină elemente ale activității făcute în acel moment. Spre exemplu un membru care strânge jucăriile, va putea spune o poveste despre un film cu jucării pe care l-a văzut sau va putea inventa cu ajutorul obiectelor pe care le strânge, o nouă poveste. Important este ca fiecare membru să-și facă în continuare treaba și să nu își întrerupă activitatea, ci să asculte în timp ce își duce activitatea la bun sfârșit.
4. Borcanul cu dorințe
O altă idee pe care o puteți implementa destul de ușor este să aveți la îndemână un borcan cu dorințe. Acesta strânge dorințele tuturor celor care participă la curățenia din casă. Astfel, înainte de fiecare partidă de curățenie, fiecare membru va scrie câte un bilețel cu o dorință pe care își va scrie numele. La finalul lunii, fiecare membru care a participat la curățenie constant, va avea îndeplinită o singură dorință. Tocmai de aceea ar fi bine ca fiecare membru să-și exprime prin scris dorințele reale și pe care chiar și le doresc îndeplinite. În acest fel, la finalul fiecărei luni una dintre dorințele exprimate vor fi îndeplinite pentru fiecare membru participant.
5. Folosește un cronometru/ o clepsidră
Dacă uneori curățenia pare că nu se mai termină și mereu se adună câte ceva de strâns, atunci avem nevoie de cineva care să zorească puțin demersul, tocmai pentru a avea cât mai mult timp împreună.
Spre exemplu, dacă avem o clepsidră, ne putem propune să ștergem praful dintr-o cameră până când nisipul din clepsidră se va scurge. În schimb, dacă avem un cronometru putem cronometra cât timp ne ia să facem curățenie într-o cameră sau cât timp ne ia să strângem jucăriile și să le punem în cutie. Tot pentru a putea ușura procesul, putem să setăm alarma la un telefon (deci un timp impus de noi, spre exemplu o oră) și până când sună ceasul ne propunem să ducem la bun sfârșit sarcinile propuse.
6. Muzica ne ajută mai ușor
Cine a zis că atunci când facem curățenie nu putem avea spor cu muzică ? Tocmai pentru a face curățenia să fie mai distractivă o putem transforma într-o activitate plăcută petrecută cu membrii familiei. Fiecare membru alege 2 melodii. În acest fel, formăm un playlist care se va auzi pe fundal, în timp ce fiecare membru al familiei își va face treaba mult mai eficient.
7. Cutiile cer organizare
Când sunt mulți copii și părinți buimăciți de atâtea lucruri și obiecte pe care le are poate avea un copil, te poate lua ușor amețeala. Cu puțin ajutor din partea unor cutii de carton/lemn/plastic și câteva etichete, probabil, treaba ar putea fi mult mai organizată atât pentru copii, cât și pentru părinți. Cutiile care vor fi umplute cu diverse obiecte, vor fi etichetate, pentru a putea fi ușor de găsit și de depozitat. Spre exemplu dacă avem animale domestice de plastic sau cuburi de construit, le punem într-o cutie destinată lor, pentru ca la următoarea joacă să poată fi ușor de găsit și de strâns.
8. Liste și, iar liste
Curățenia nu se poate face fără un pic de ajutor și organizare. Membrii se vor aduna în cerc, iar fiecare copil va scrie pe o hârtie (care va trece prin mâna fiecărui participant) ce va face fiecare. Astfel, copii vor scrie activitățile părinților, iar părinții pe ale copiilor. Foaia va trece pe la fiecare membru, pentru a putea fi citită și înțeleasă. În acest mod, toți membrii din casă contribuie la curățenie, iar fiecare are o activitate pe care e nevoie să și-o îndeplinească.