10 beneficii ale jocului în familie
septembrie 13, 2023Proiectul Terapie prin DISTRACȚIE mișcă comunitatea gălățeană
octombrie 2, 2023Dacă ai ajuns aici, pentru că nu mai ai idei, e un semn bun. Dacă păpușile stau atârnate cu capul în jos, storcându-și și ele ultimele puteri, pentru a găsi noi idei de jocuri...e bine că ai un ajutor de nădejde. Dacă televizorul urlă schizofrenic, tabletele sunt încinse de la plictiseala online, auzi pași zguduitori de pitic uriaș furios, mașinile nu mai au haz și nici măcar iepurașul roboțel care-și caută morcovul ascuns prin casă de cățel, nu mai sunt pe plac, înseamnă că avem de-a face cu un verdict clar: lipsa unor noi idei de jocuri. Poate nici jocul ăla scump cu multe jetoane și cărți nu mai face cu ochiul ca altă dată și nu te mai impresionează nici mutrele pantomimelor, iar turnul ăla tip Babilon sau Pisa așteaptă să fie construit (în funcție de vârsta “constructorului”).
Nu este o problemă în a te plictisi. Nu este o problemă nici în a nu mai avea satisfacția de moment de a bate zarul și cărțile aceleiași table cu colțuri îndoite. Nu este o problemă nici dacă pur și simplu ai obosit sau nu mai ai idei. Nu este nici o problemă, dacă te-ai săturat să citești peste “50 de idei de jocuri” și să nu funcționeze niciunul pentru ameliorarea stării pe care, uneori, nu o poți descrie nici măcar în cuvintele de bază.
Așază-te comod. Avem de discutat. Vei descoperi pe parcurs că dorința de a găsi noi idei de jocuri va reprezenta un joc în sine.
1. Folosiți-vă de resursele pe care le aveți
Cine a zis că mătura sau oala de inox nu se pot transforma în mici instrumente, pentru a susține un concert rock and roll spontan și neanunțat. Cine a zis că șoseta roșie fără pereche nu poate deveni un mic săculeț de ascuns monedele rătăcite, prin casă, sau model de desenat pe hârtie.
Nu ai nevoie de multe obiecte pentru un joc. Nu ai nevoie de scheme complicate, hărți de instrucțiuni și mape complicate. Te poți folosi de ce ai la îndemână. Indiferent că este un bol de fructe, o fructieră, o foaie și un pix, toate acestea reprezintă doar micile instrumente care pot ajuta la alcătuirea unui nou joc.
Dacă dorești inspirație legat de acest capitol, îți recomandăm articolele cu jocuri cu obiecte din casă pe care le găsești în secțiunea Jocurile lui Dodoroni.
2. Asigurați-vă că aveți înainte de joc toate nevoile de bază îndeplinite
Înainte de orice activitate, care va necesita consum de energie, este indicat ca nevoile de bază să fie îndeplinite. Adică, înainte de a sări pe terenul de fotbal sau înainte de a ne strânge, în cerc, pe covor este important să:
3. Faceți o sesiune de brainstorming
Dacă atunci când spunem “joc” nu ne vine nicio idee înseamnă că este momentul pentru un binemeritat brainstorming. Adică vom încerca, pe cât se poate, să inventăm cât mai multe idei de jocuri.
Pentru această etapă este nevoie de cuvinte scrise pe bilețele, începuturi de propoziții, obiectele preferate, creioane colorate, foi/caiet de scris, câte 2 jucării de membru și un joc de societate ales în unanimitate de toți membrii participanți. Ăsta este începutul. Pornind de la acest început, începeți să combinați obiectele și să formați noi jocuri. Notați tot ce vă vine în minte și nu analizați. Orice sugestie oferită de către orice membru este binevenită și poate conduce la un nou joc sau poate veni în completarea unei alte idei oferite.
4. Concepeți un plan de idei
Toate ideile de jocuri care vă vin în minte le puteți nota. În urma pasului anterior, ideile pot fi combinate sau îmbunătățite cu sugestii venite din partea tuturor membrilor. Jocurile finale sunt trecute într-un plan de idei organizat, care va putea reprezenta programul de joacă pentru următoarele zile.
5. Creați spațiul de joacă
Pentru a vă asigura pașii anteriori, dar și pofta de joacă, este necesar ca spațiul în care vă veți juca să va determine să vă jucați. Asta înseamnă să vă îndreptați spre camera copilului sau să aduceți într-un spațiu comun (ex. sufragerie) câteva jucării, un covor animat, creioane colorate, câteva cărți și foi pe care să le puteți folosi pentru următoarele activități, pentru a construi vizual un spațiu viu, dens colorat, ideal pentru creație.
6. Aduceți tot ce puteți folosi într-un joc
Așa cum am menționat și în pasul anterior, aduceți toate obiectele pe care le considerați relevante pentru conceperea unui joc. Poate fi și mopul din baie. Ideea este să lasați filtrele personale și să eliberați creativitatea și imaginația, mai ales, atunci când vă jucați cu copiii. Nu poate fi nimic mai frumos decât o seară de vineri, pe covorul din camera expandată de jucării în care mopul mamei așteaptă să fie preluat de un joc, cravata tatălui șade înșirată lângă ursulețul îmbrăcat în salopetă verde disco, anii ’70.
7. Inspirați-vă din surse proprii sau externe
Cred că nu mai este nevoie să precizăm că domnul Google poate reprezenta o sursă de inspirație. Bloguri de mămici, jocuri filmate pe youtube, activități incluse în e-bookuri de tip pdf., cărți pentru copii, filme, seriale, cântece, poezii, pinurile salvatoare de pe Pinterest, chiar și Instagramul și grupurile de Facebook pentru mămici vă pot ajuta.
Încercați doar să citiți câteva articole sau câteva comentarii. Veți vedea cum deja apar idei care combină informațiile citite. Treptat, curiozitatea își face și ea apariția prin întrebările de genul “Cum ar fi dacă aș face și eu ?”; „Ce ar fi dacă?”.
Doar căutați. Surse sunt. Dorință, chef și energie să aveți.
8. Lasă loc liber imaginației și creativității
Nu îngrădi procesul cu gânduri care fug, țipă, dispar și se aud în ecou surd precum: “Nu e chiar bine”; „Poate o să fie plictisitor”; „Poate nu o să le placă”.
Ca să-ți dai seama real, dacă un joc nu va fi pe placul copilului, încearcă-l. Jucați-vă și roagă-l să-ți ofere propria perspectivă despre joc. Cel mai productiv și mai indicat ar fi ca jocurile create de voi să fie create împreună, cu toți cei care doresc să participe.
Scrieți pe hârtie tot ce vă trece prin cap, adunați din casă toate materialele necesare și lăsați pătura de picnic să vă inspire. Dacă vreți să faceți un picnic în sufragerie, mergeți mai departe cu ideea. Dacă un cort din scaunele de la bucătărie sună îndoielnic înseamnă că este bine de încercat. Dacă costumul de baie vine mai bine atunci când faci baie în cadă, nu te îndoi de această idee. Doar lasă mintea să zburde și nu o mai îngrădi cu multe detalii și obstacole peste care e nevoită să sară. La final te vei trezi buimăcit și zăpăcit, pentru că ar fi vrut să scape din lanțurile tale, dar nu ai lăsat-o.
9. Reinventați jocurile pe care le aveți
Se prea poate ca mătura să nu vi se pară ideală într-un joc. Nici nu trebuie să fie ideală. E doar o alegere sau o variantă de joc. În schimb, dacă aveți jocuri de societate care vă fac cu ochiul, care au cărți de joc cu imagini, cuvinte, cifre, ghicitori, pioni este momentul să le puneți pe masă.
Dacă aveți un joc cu imagini vă puteți folosi de cartonașele respective pentru a alcătui o poveste sau pentru a spune o ghicitoare.
Ideea este să renunțați pe moment la regulamentul clasic al jocului cu pricina și să creați propriul regulament. Să transformați jocul într-un nou mod de a petrece timpul și de a-l juca în maniera proprie și personală.