
Cum poate deveni curățenia în casă un joc pentru copii?
iunie 8, 2023Urban Is Fun rezervă serile de sâmbătă din Galați – ediția 2023
iulie 3, 2023Transformă banalul în distractiv. Transformă fișele de lucru și portofoliile în activități distractive de grup. Transformă obiecte casnice precum șosete, oale sau cutii în cufere de joc și joacă. Aduce copii împreună, oferă idei de jocuri, reunește familii prin puterea lui Împreună.
Poate nu toți avem puterea și talentul de a fi educatori sau învățători și de a crește generații de copii. Nu toți putem face aceleași lucruri sau activități, pentru că nu similaritatea ne definește, ci diferențele arată cît de similari suntem între noi. Putem ajunge la sufletul copiilor și ne putem juca cu ei cât mai simplu și mai firesc.
Poți deveni animator socio-educativ. Cum?
Urmează întrebările de mai jos și descoperă răspunsurile de care ai nevoie.
Ce este un animator socio-educativ?
Reprezintă sufletul activităților pe care le creează, pentru anumite comunități/grupuri de beneficiari. Animatorul socio-educativ este cel care organizează activități educative, pe bază de joc și joacă. Acesta conduce, organizează, coordonează, motivează și stimulează întregul grup de care se ocupă. Este considerat un profesionist al jocului care orgnizează activități în scop educativ.
Animatorul socio-educativ își sprijină întreaga activitate pe tehnici pedagogice, precum și pe cunoștințele și experiențele anterioare pe care le deține din domeniile socio-cultural, fizic și sportiv.
Practic, animatorul socio-educativ organizează activități interactive cu grupuri de copii, având la bază informații despre grupul de beneficiari (vârstă, nevoi, tipul de activitate dorit, mediu de școlarizare etc.) și adaptându-și ideile de activități și de jocuri în funcție de nevoile grupului. Organizează aceste activități în diferite contexte sub îndrumarea cadrelor didactice, părinți, psihologi, asociații, proiecte desfășurate sau chiar pe cont propriu ca mod de petrecere a timpului liber.
Care sunt principalele responsabilități ?
- Organizează activități cu scop educativ;
- Adaptează curricula și activitățile în funcție de grupul de beneficiari;
- Întocmește un raport al activităților pe care le desfășoară;
- Este implicat sufletește și fizic în procesul activităților;
- Motivează și stimulează buna-dispoziție din interiorul grupului;
- Abordează într-un mod energic și pozitiv situațiile neprevăzute;
- Este spontan în rezolvarea problemelor care apar pe parcursul activității;
- Elaborează constant planuri de activități și jocuri, ținând cont de preferințele și propunerile primite de la beneficiari;
- Organizează și își adaptează activitățile în funcție de diverși factori (locație, număr de beneficiari, scop, mediu etc.)
- Organizează o varietate de activități (sportive, culturale, sociale, de cultură generale, stimulare a memoriei și atenției, de cunoaștere, de logică etc.) care pot fi desfășurate atât în aer liber, cât și în spațiu închis;
- Organizează activităție interactive precum expoziții, târguri, concursuri, spectacole pe diverse teme, pentru a stimula implicarea beneficiarilor;
- Observă comportamentul și reacțiile participanților în timpul activităților, adaptându-și constant planurile de activităție în funcție de propunerile și reacțiile beneficiarilor;
- Este pasionat de ceea ce face, iubește jocul și libertatea de exprimare a copiilor;
Care sunt principalele activități pe care le poate organiza un animator socio-educativ?
Un animator socio-educativ poate organiza o paletă largă de activități atât în aer liber, cât și în spațiu închis, în funcție de numărul beneficiarilor și preferințele și nevoile acestora.
Printre principalele activități se numără:
- Activități de grup;
- Petreceri pentru copii;
- Târguri/evenimente caritabile;
- Spectacole cu roluri;
- Cercuri de lectură sau creație;
- Ateliere de creație/teatru/educație plastică;
- Tabere/excursii cu rol educativ și aprofundare de cunoștințe;
Care sunt principalele caracteristici ale unui animator socio-educativ?
Un animator socio-educativ este o persoană dedicată muncii ei și devotată activităților pe care le desfășoară pentru diferite tipuri de copii. Ce înseamnă dedicat și pasionat? Să simtă emoțiile celor din jur, să empatize suflet la suflet, să îmbrățișeze cu blândețe copii care au nevoie de iubire, să încurajeze exprimarea liberă și naturală a sugestiilor și opiniilor oferite. Să rădă cu sufletul alături de copii și să fie acolo pentru fiecare dintre noi, nu doar cu prezența fizică, ci și cu sufletul. Să simtă energia copiilor și să danseze cot la cot cu ei. Să poată tolera momentele spontane și neprevăzute și să abordeze pozitiv situațiile prin care trece.
Grupul de copii presupune abilitate și flexibilitate, precum și o adaptare constantă la situații neprevăzute și la locul în care se află. Cunoștințele de cultură generală, respectarea drepturilor copilului, cât și elemente de pedagogie și psihologie pentru ficare gruo de vârstă, reprezintă un prim pas pentru a putea cunoaște cât mai profund dinamica grupurilor.
Curiozitatea și dorința de cunoaștere reprezintă una dintre cheile de bază ale acestei profesii vocaționale. Informează-te asupra grupului de beneficiari și încearcă să petreci timp cu ei, înainte de a-i implica în activitățile organizate. Observă-le obiceiurile, reacțiile, vorbește cu persoane din cercul apropiat al acestora (familie, prieteni, cadre didactice) și nu îi judeca. Încearcă să le fii cât mai aproape și să-ți adaptezi activitățile și conduita, în funcție de grupul pe care îl ai în grijă. Doar așa poate exista o comunicare deschisă și strânsă cu grupul tău.
Este precaut și se asigură în permanență de securitatea grupului în funție de tipul beneficiarilor, numărul acestora, locul de desfășurare și scopul activităților propuse. Respectă întotdeauna locul în care se află și își respectă deplin beneficiarii, oferindu-le toate condițiile de desfășurare a activităților propuse.
În cadrul diferitelor asociații, fundații, petreceri private, evenimente/spectacole private, proiecte organizate de anumite asociații/companii, parcuri, spații de joacă, aer liber etc.
Cu cine se poate juca ?
Cu diferite grupuri de copii, până la adolescenți. Cu grupuri vulnerabile de beneficiari sau copii care nu au avut șansa de a descoperi puterea jocului și distracția în scop educativ. Animatorul socio-educativ poate lucra cu orice grup de beneficiari și își poate adapta activitățile în funcție de nevoile acestora. Deschiderea și flexibilitatea animatorului oferă posibilitatea integrării tuturor grupurilor de copii în diferite activități și proiecte.
Ce abilități/competențe pot dobândi participanții?
- Adaptare la mediu și la provocările/jocurile propuse;
- Deschidere față de organizator și față de copii;
- Comunicare deschisă cu cei din jur;
- Munca în echipă;
- Empatie și compasiune prin puterea lui Împreună;
- Încredere în sine;
- Aprofundarea cunoștințelor de cultură generală și inteligență emoțională;
- Spontaneitate și dorință de joacă;
- Dorința de cunoaștere și de petrecere a timpului împreună cu cei dragi;
Cum poți deveni animator socio-educativ?
Simplu. Dacă ai dorință, motivație, îți plac copii, activitățile educative, vrei să fii înconjurat de muzică, râsete, dans și întrebări plin de “De ce ?”, atunci poți urma un curs de animator socio educativ. Cursurile de animator socio-educativ pot fi urmate la diferite asociații/fundații sau în diferite centre de pregătire profesională. Codul COR pentru acest curs este 516907.
Urmează un curs acreditat de ANC, care să-ți ofere și să-ți satisfacă nevoie și dorințele, pentru a dobândi cunoștințele necesare și, mai ales, aplică ceea ce ai învățat în mod practic.
Cursurile, în general, de animator-socio educativ se pot desfășura în regim fizic sau online, în funcție de instituția sau centrul care asigură și oferă acest curs.
Unde pot folosi și aplica cunoștințele dobândite în urma unui curs de animator socio-educativ?
În diferite activități precum proiecte, voluntariat în asociații/fundații pentru copii, spectacole sau evenimente private. Să nu uităm că aceste activități pot reprezenta o adevărată pregătire și pot fi aplicate acasă, în rândul familiei (în cazul în care ai copii sau nepoți) sau prietenilor care au copii.
Cursurile/workshopurile/seminariile/conferințele/evenimentele reprezintă investiție în propria persoană. Nu se știe niciodată când te vor putea ajuta și când vor reprezenta un adevărat avantaj fie la un loc de muncă, fie în cadrul unei situații unde astfel de informații pot fi esențiale, pentru a înțelege esența și substratul anumitor aspecte. Educația reprezintă viitorul nostru. Prin ea putem înțelege substraturi, situații, oameni. Fiecare activitate făcută pentru tine, reprezintă un plus pentru un viitor mai bun, zile mai liniștite și soluții ușor de găsit. Educația oferă cunoaștere, siguranță și certitudine.
Cum te poți juca cu copilul tău acasă ca un animator socio-educativ?
Fie prin consultarea unui animator socio-educativ care vă poate oferi sesiuni/ateliere de joc și joacă, idei de jocuri în funcție de nevoi, fie prin inventarea de jocuri proprii, consultarea diferitelor bloguri, cărți, videoclipuri, în funcție de nevoile copilului, vârstă și tipul de activitate dorit. Gândiți simplu și nu vă complicați. Puteți urma jocurile propuse de noi pe site în secțiunea Blog – Jocurile lui Dodoroni. Săptămânal postăm articole și idei noi despre joc și joacă.
La jocurile din familie pe care le organizați pot participa părinții, bona, prietenii de familie, familia extinsă, chiar și bunicii.
Rețeta unui joc aproape perfect în familie
Nu există o rețetă sau un demers perfect al unui joc. Jocul variază și depinde foarte mult de numărul de participanți, vârsta participanților, scopul jocului, instrumentele folosite și nevoile participanților.
Printre atâtea informații vom oferi mai jos câteva sugestii pe care noi le aplicăm în activitățile și proiectele pe care le desfășurăm.
- alege jocul potrivit în funcţie de vârstă, numărul participanţilor şi spațiul potrivit (indoor outdoor);
- este important să fi jucat jocul înainte, pentru a stăpâni regulile de bază și pentru a putea explica mai ușor participanților, oferind și exemple în acest sens;
- pregăteşte din timp materialele necesare;
- să ai mereu mai multe jocuri de rezervă pregătite;
- fii entuziast când prezinţi jocul;
- verifică dacă au înţeles regulile printr-un joc de probă, îninate de începe jocul pe bune;
- participă activ la joc şi fii mereu un membru al echipei sau, de câte ori se poate;
- încurajează-i pe participanţi pe toată durata jocului;
- sărbătoriţi întotdeauna finalul alături de toţi participanţii;
- nu este important cine câștigă, ci faptul că ați petrecut timp de calitate împreună;
- la finalul jocului oferiți aprecieri celor din jur și spuneți-le ce v-a plăcut cel mai mult atât la ei, cât și la jocul jucat;
- întrebați participanții ce fel de jocuri vor să se mai joace și oferiți ocazia să-și expună sugestiile și părerile;
- Faceți din astfel de momente un obicei și divsersificațu constant jocurile propuse;
Povestea unui animator socio-educativ
Ilioara este animator socio-educativ în Galați. Dacă nu ai cunoscut-o încă, i se mai spune și Profa de Distracție. Dacă nici acum nu ai auzit de ea, atunci îți mai oferim un indiciu. Este fondatoarea trupei Marili și a Asociației Dodoroni. Este animator socio-educativ de 10 ani.
Susține anual concerte în țară, fiind considerată Profa de Distracție alături de echipa ei, întruchipând de-a lungul timpului numeroase personaje la petreceri pentru copii. Patita, Lușa, Fundița, Profa de Distracție, Marilu și Dodoroni reprezintă personajele care dau viață spectacolelor din țară și care cântă alături de copii numeroasele cântece care se aud la petreceri, în mașină și în casele copiilor iubitori de joc: „Ne învârtim”, „Dansul Prieteniei”, „Mamă bună, te iubesc!”, „Dansul lui Dodoroni”.
Ea reprezintă unul dintre exemplele reale ale unui animator socio-educativ, care a reușit să construiască, din pasiune și dragoste pentru copii și pentru joc, Trupa Marili și Asociația Dodoroni. Prin intermediul jocurilor și spectacolelor organizate cu muzică și activități interactive a reorganizat și restructurat ideea de joc și de ceea ce înseamnă el cu adevărat. Prin proiectele asociației, activitățile, campaniile și atelierele organizate a ajuns la nenumărați copii din medii defavorizate, oferindu-le șansa să cunoască jocul în mod practic.
Pe Ilioara și trupa Marili îi găsiți la concertele pe care le organizează prin țară, la evenimente private și în cadrul asociației.
Iată ce poate face pasiunea. O trupă, evenimente, proiecte, ateliere creative, asociație, copii implicați și integrați. Pasiunea aduce împreună oameni pasionați împreună. Pasiunea oferă simplitate și bucurie celor care vor să înțeleagă și să vadă. Ilioara este unul dintre exemplele care arată că poți face orice îți dorești dacă vrei, dacă îți place, dacă ești dispus să crești și să faci eforturi, pentru că pasiunea cere antrenament, educație și implicare.