
Idei de 4 jocuri distractive pentru părinți și copii
februarie 28, 2023Proiectul “Terapie prin Distracție” – Distracția devine terapie pentru copiii cu deficiențe
aprilie 12, 2023Vă prezentăm mai jos 6 idei de jocuri cu 3 obiecte din casă. Cele 3 obiecte folosite sunt: o mătură, o oală și o lingură de lemn. Pentru fiecare obiect vor fi propuse câte 2 jocuri. Jocurile pot fi combinate între ele după preferințele proprii. Jocurile propuse pot fi modificate și improvizate după bunul plac. Ce este cel mai important este să petreceți timpul împreună altfel și să vă folosiți de resursele pe care le aveți pentru a vă distra. Nu ai nevoie de cele mai scumpe sau de cele mai frumoase jucării cu care să te distrezi. Ai nevoie doar de timp, bună dispoziție, energie și creativitate. Restul vin de la sine. Chiar și obiectele casnice pot deveni distractive și pot reprezenta material de joacă, dacă vrei să te joci. Când ai chef să te joci, poți crea orice joc dorești.
1. Vănătoare de obiecte pe mătură
Acum e timpul să folosești mătura cu folos. În loc să mături prin bucătărie, cum ar fi să o folosești pe post de ajutor în propriul club de magie ? Confecționează-ți o pălărie conică, fă-ți o pelerină dintr-o față de masă sau un cearșaf și nu uita de mătura din casă. Personalizează-ți propria mătură. Deseneaz-o, decoreaz-o cu sclipici, învelește-o într-o hârtie creponată și dă-i un nume. Împreună veți avea de îndeplinit 3 provocări diferite. Părinții vor alege 3 obiecte din casă la alegere, iar fiecare provocare va trebui să fie personalizată și diferită în funcție de obiectul ales.
Provocările vor fi pregătite de părinți. Cât timp copiii își personalizează mătura, ei vor construi provocările. Noi vom propune mai jos 3 obiecte cu 3 provocări aferente drept exemplu. Voi puteți să alegeți și să adaptați jocul după bunul plac.
Cele 3 obiecte alese de noi sunt: un nasture, un tricou și un caiet de matematică. Fiecare obiect va fi ascuns în casă, într-o încăpere. Copilul este invitat în fiecare încăpere. Odată ajuns acolo el trebuie să ghicească obiectul prin intermediul provocării și să-l găsească. Pentru ca fiecare obiect să poată fi găsit este nevoie de câte o provocare. În momentul în care provocarea este îndeplinită, copilul este invitat să găsească obiectul în camera cu pricina. Odată găsit, obiectul este eliminat de pe listă și copilul poate trece mai departe.
De ce este nevoie și de o mătură în joc? Tocmai pentru ca jocul să fie și mai interactiv. Copilul învață să aibă grijă de lucrurile care se află în responsabilitatea lui, să fie atent la ce se petrece în jur și să se adapteze în condiții diferite de joc. Era mult mai simplu pentru el să caute prin casă obiectele fără mătură. Însă mătura, de această dată, îi va da viteză, pentru că îl va coordona spre găsirea celor 3 obiecte. Va fi un detectiv diferit pe mătură.
- Pentru a găsi primul obiect (nasture) copilul va răspunde la o ghicitoare – Ce este mic, negru și rotund și nu se desprinde de pe haină?
- Pentru a găsi cel de-al doilea obiect (tricou) copilul va trebui să deseneze pe o foaie după următoarele indicații – alege o culoare, desenează un dreptunghi cu mâneci pe care îl poți îmbrăca vara, mai ales când îți este cald sau faci sport, îl poți spăla la mașină și poate fi din bumbac.
- Pentru a găsi ultimul obiect de pe listă (caiet de matematică) va trebui să calculezi următoarea operație: 2+2+4-1
Fiecare provocare reprezintă un indiciu despre obiectul pe care trebuie să-l găsească. După ce au ghicit, aceștia vor căuta obiectul în camera respectivă. Obiectul va fi pus la vedere, în locuri ușor vizibile.
2. Un mini concert
Pentru a învăța instrumentele muzicale într-un mod interactiv, vom avea nevoie, din nou, de o mătură. De data aceasta vom avea nevoie de o mătură cu o coadă mai lungă. Pentru acest joc, părinții vor alege 3 instrumente cu coarde (ex. chitară, contrabass și violoncel). Mătura va reprezenta instrumentul care le va înlocui pe toate cele 3 instrumente alese. Pentru fiecare instrument, părinții vor alege 3 melodii, pentru fiecare instrument ales din 3 genuri diferite/3 cântăreți diferiți/3 contexte muzicale diferite (la un concert live, un solo al instrumentului), tocmai pentru a sesiza diferențele dintre instrumente și pentru a vedea gradul de implicare al fiecăruia în cântec.
Spre exemplu pentru primul instrument ales vom avea chitara. Copilul va ține mătura în mână asemănător cu chitara, iar pe fundal se va auzi melodia aleasă de părinți care să-i evidențieze sunetul. Acesta poate încerca să ghicească instrumentul în funcție de sunetul auzit și de felul în care ține instrumentul în mână. La final, copilul poate vedea poza cu instrumentul.
Prin astfel de jocuri se poate stimula curiozitatea și pasiunea pentru muzică și instrumente.
3. Micul astronaut
Pentru cel de-al treilea joc vom avea nevoie de o oală, pentru că ne vom pregăti să învățăm despre spațiu. Însă nu putem învăța despre spațiu, așa oricum. Trebuie să fim echipați în acest sens. Tocmai de aceea vom alege o oală potrivită pentru capul fiecărui membru participant. Aceasta va fi casca de astronaut.
În timp ce copiii își aleg oala potrivită, părinții vor pregăti 10 întrebări interactive despre spațiu și materiale ajutătoare (cărți despre sistemul solar, planete, machete interactive, imagini cu planete, atlasuri etc.).
Fiecare întrebare va fi scrisă pe un bilețel și va fi împăturită. Întrebările vor fi amestecate într-un bol, iar de acolo, fiecare membru va extrage câte o întrebare. Răspunsurile întrebărilor pot fi oferite cu ajutorul materialelor pregătite și exemplificate prin imagini.
Exemple de întrebări:
Cum se numește satelitul natural al planetei Pământ?
Cum se numește cea mai mare stea din Sistemul Solar?
Câte planete se află în Sistemul Solar?
Cum se formează un asteroid?
Ce se întâmplă dacă nu suntem echipați cu echipament special în spațiu?
4. Un altfel de concert
Pentru cel de-al doilea concert propus, vom dinamiza un pic mai mult atmosfera din casă. Copiii își vor alege o oală din dulap. Mai mică sau mai mare în funcție de preferințele fiecăruia.
Părinții vor alege melodii diferite în funcție de numărul de participanți. Dacă participanții au anumite preferințe, acestea pot fi incluse în playlistul jocului. Copilul va trebui să bată ritmul melodiei (după linia melodică auzită) în oala aleasă. Poate bate fie cu mâna, fie cu o lingură de lemn sau un băț. Important este ca ritmul melodiei să fie respectat. Fiecare membru va avea la dispoziție câte o melodie, iar la finalul jocului (după ce fiecare membru și-a cântat melodia), toți participanții vor putea cânta împreună o melodie finală aleasă de toți participanții.
5. Hai să prezentăm împreună spectacolul
Pentru că nu toți avem la dispoziție un microfon în casă, ne vom confecționa singuri unul. Cum?
Alegem o lingură de lemn din casă pe care o putem personaliza cum vrem. Putem să-i desenăm mustăți, să o colorăm, să o pictăm, să o învelim în folie de aluminiu sau hârtie colorată. Fiecare cum dorește.
Pentru acest joc vom avea nevoie de un prezentator care va prezenta parada costumelor casnice cu ajutorul lingurii de lemn. Însă, aici este întreaga distracție. Fiecare membru va trebui să-și creeze propriul costum pe care îl va prezenta în fața celorlalți participanți, în funcție de cum este decorată lingura prezentatorului (aici vor fi respectate culorile). Dacă spre exemplu lingura este învelită în hârtie roz, atunci fiecare membru va trebui să aibă în componența costumului o piesă sau un element roz. Dacă lingura este multicoloră fiecare alege câte 2 culori pe care să le folosească în costumul propriu.
Este important ca fiecare participant să fie atent la felul în care arată lingura prezentatorului, pentru ca propunerea de costum să fie acceptată. Fiecare membru va avea la dispoziție 15 minute pentru a-și alege elementele costumului. Elementele costumului nu se rezumă doar la obiecte de îmbrăcăminte. Fiecare membru poate improviza sau poate crea ceva pe momemt. Spre exemplu dacă vrei să ai pe cap o pălărie galbenă cu floricele, îți poți face un con din hârtie sau o pălărie din hârtie, în cazul în care nu dispui de o astfel de pălărie. Un alt exemplu ar putea fi legat de accesoriile pe care vrei să le folosești. Dacă ai nevoie de un sceptru, poți folosi un mop. Dacă nu ai în dulapul tău o haină potrivită, pentru ce te-ai gândit, poți împrumuta dintr-un alt dulap.
Scopul jocului este distracția și amuzamentul. Nu există reguli concrete și stricte, pentru că obiectivul principal al jocului nu este ca membrii să se streseze, ci să se distreze și să fie atenți la indicațiile de bază.
6. Lingura fermecată
Ultimul joc din această serie ne va antrena simțurile. Pentru acest joc, părinții împreună cu copiii vor alege 5 gustări pe care le au în casă. Fiecare gustare va fi pusă într-o farfurie separată. Cu ajutorul lingurii de lemn, fiecare membru va încerca să mănânce gustarea cu lingura de lemn fără să se folosească de degete. Este de preferat ca gustările să fie cât mai diversificate și variate. Spre exemplu putem avea migdale, boabe de struguri, biscuiți mărunțiți, felii de măr sau felii de portocală.
Acestea sunt propunerile noastre de jocuri din această săptămână. Vă așteptăm și în săptămânile următoare cu alte propuneri și alte noutăți pe blogul lui Dodoroni. Jucați-vă împreună, adaptați jocurile după bunul plac și fiți ingenioși.