
5 Jocuri preferate ale lui Dodoroni
februarie 11, 2023
Idei de 4 jocuri distractive pentru părinți și copii
februarie 28, 2023Dodoroni revine și în această săptămână cu noi idei de activități și jocuri pentru copii. El nu se satură niciodată de joacă. Săptămânal se joacă cu prietenii lui, dar și cu alți copii, oferindu-le din ideile lui și din bucuria cu care trăiește fiecare joc. Pentru Dodoroni și prietenii lui, timpul liber reprezintă un prilej de relaxare și de cunoaștere prin joc, râsete și mișcare. Hai cu noi să descoperi noile jocuri pe care ți le-am propus în această săptămână. Promitem că o să râzi și o să te distrezi cu fiecare activitate pe care ți-am propus-o.
1. Borcanul cu provocări din casă
Dacă și voi aveți părinți harnici, care pun din timp murături, castraveți sau gemuri, înseamnă să sunteți norocoși. Până și lui Dodoroni îi plac astfel de gustări făcute în casă. Însă, pentru acest joc, vom avea nevoie de un borcan gol. Dacă nu aveți unul gol, îl puteți goli cu ajutorul unei gustări. Simplu sau colorat, borcanul trebuie să fie neapărat gol.
De ce gol? Pentru că va fi umplut, dar nu cu orice. Va fi umplut cu bilețele cu provocări. Pentru a juca acest joc, vom avea nevoie de ajutorul părinților și de un borcan dolofan. Părinții ne vor pregăti provocările, care vor fi scrise pe bilețe. Bilețelele vor fi strecurate în borcan.
Fiecare membru al familiei va extrage câte o provocare. Pentru acest joc, ar fi indicat ca provocările să cuprindă sarcini/activități/acțiuni care pot fi întreprinse în casă.
P.s. Va fi amuzant atunci când părinții vor trebui să coloreze sau să termine exercițiile la matematică, iar copii să spele vasele sau să dea cu mătura.
În plus, găsiți mai jos sugestiile oferite de noi. Puteți găsi și adăuga noi provocări. Important este să vă distrați împreună.
2. Detectivul casei
Poate nu toți am avut șansa să-l cunoaștem pe Sherlock Holmes, însă de data aceasta ne putem transforma în ucenicii lui. Cum?
În primul rând curioșii detectivi trebuie să-și dorească să participle la joc și să asculte cu atenție regulile. Un jucător va alege în gând un obiect din cameră, care nu sare în evidență. Ar fi indicat să fie un obiect simplu, având ceva distinctiv sau specific. Obiectul ar trebui să fie vizibil pentru toți jucătorii. Nu ne putem lega chiar de orice scamă sau păianjen ascuns sub mobilă. De exemplu, dacă alegem o vază verde, jucătorul va spune “Eu văd ceva ce tu nu vezi și este verde”. Indiferent de obiectul ales, propoziția trebuie să înceapă cu "Eu văd ceva ce tu nu vezi" și se va termina cu indiciul obiectului ales, exact ca ]n exemplul oferit anterior.
După ce jucătorul și-a ales obiectul și spune afirmația de mai sus, ceilalți jucători sunt invitați să ghicească. Jucătorul care identifică obiectul este cel care va continua runda, alegând un alt obiect din aceeași încăpere, cu excepția ca acesta să fie diferit.
Prin acest joc, descoperim cum putem vedea prin ochii celuilalt ceea ce poate noi nu am fi reușit să vedem în mod normal. Prin astfel de jocuri se manifestă forța lui Împreună.
3. Ghicește cine e ?
Să ridice mâna cei cărora le place ping-pongul. Pssst! Vino mai aproape să-ți spun un secret sau, mai degrabă, citește cu atenție. Și lui Dodoroni îi place să se joace ping- pong mai ales cu copii. Însă, de data asta ne vom juca ceva mult mai distractiv decât ping-pongul.
Vom avea nevoie de 3 bile de ping-pong. Cele 3 bile vor fi numerotate cu numere de la 1 la 3 (adică fiecare bilă va avea asociat și scris câte un număr). Fiecare cifră simbolizează o acțiune.
1
Desenează
2
Mimează
3
Povestește
Pentru ca jocul să fie mai distractiv vom face bilețele cu numele membrilor care doresc să joace. Fiecare membru va extrage un bilețel cu un nume și va alege o bilă. În funcție de acțiunea reprezentată de numărul de pe bilă, vom fi nevoiți să imităm persoana de pe bilețel prin acea acțiune. Spre exemplu dacă am extras un bilețel cu numele Alina și am ales bila de ping-pong numerotată cu cifra 2, va trebui să o imităm pe Alina prin mimă. Dacă am fi ales bila cu numărul 3, ar fi trebuit să povestim despre Alina, iar ceilalți să ghicească și să-și de-a seama că despre ea e vorba.
Spor la ghicit!
4. Harta vieții mele
Nu știu dacă până acum v-ați rătăcit în pădure sau dacă ați avut vreodată nevoie de vreo hartă, însă acum nu doar că o veți vizualiza, ci o veți construi. Cum?
Mai jos veți găsi o legendă cu câteva exemple de simboluri pe care le veți putea utiliza atunci când o să construiți harta. Simbolurile au la bază emoțiile și felul în care ne-am simțit în anumite momente. Fiecare jucător este liber să aleagă și să-și construiască harta după bunul plac. Fiecare participant alege dacă dorește să împărtășească harta cu ceilalți membri sau dacă aleg să o țină secretă.

5. Cola – Fanta – Sprite
Acesta este un joc dinamic. Asta înseamnă că nu vom sta pe scaun și vom bea suc, ci din contră. Vom fi activi și ne vom pune în mișcare mâinile și brațele. Jocul va avea loc în mijlocul camerei, pentru că este un joc de mișcare. Fiecare comandă este simplă si reprezintă numele unuia dintre sucurile acidulate din titlu (de asemenea putem schimba oricând numele comenzilor cu nume de flori, animale, legume, fructe). Fiecare nume de suc reprezintă o anumită activitate.
În exemplul de față avem:
Cola = ne așezăm pe vine
Fanta = ne ridicăm în poziție dreaptă
Sprite = Facem o săritură
Pentru fiecare nume de suc pronunțat, jucătorii vor trebui să execute activitatea specifică. Este o modalitate foarte bună de a face mișcare și de a ne distra împreună în familie!
Mulțumim că și în această săptămână ai fost alături de noi și te-ai jucat. Sperăm că ți-au plăcut jocurile și că te-ai distrat împreună cu prietenii sau familia. Revenim săptămâna viitoare cu alte idei de jocuri. Suntem creativi și jucăuși și ne place să ne jucăm împreună cu voi.