Urban Is Fun rezervă serile de sâmbătă din Galați – ediția 2023
iulie 3, 202310 beneficii ale jocului în familie
septembrie 13, 2023Există și acele zile. Zile din alea precum o zi înăbușitor de călduroasă, în care nori negri atârnă de cer, dar ploaia nu se lasă îndurată să cadă. Zile caniculare. Zile ploioase. Zile fără chef sau stare. Zile în zona de confort. Zile în care nivelul de energie este scăzut oricâte cafele și ciocolate avem la bord sau în buzunar. Tot aia e. Când nu îți vine nici să miști un pai de pe jos, e greu să te mai gândești ce să te mai joci cu copilul tău, doar ca să nu stea înțepenit în scaun 12 ore cu ochii într-un ecran schizofrenic, care doar bombăne și face zgomot degeaba. Cu toate astea, ei rezistă torturii. Noi suntem mai obosiți decât înainte de a ne bea cafeaua.
Haideți să nu ne pierdem timpul nici noi, părinții, și nici copiii în colțurile separate ale casei, când ne putem petrece timpul atât de frumos împreună. Sunteți atât de aproape și, în același timp, atât de deaprte. Hai să fim mai aproape decât mai departe.
Dodoroni are soluție pentru orice fel de zi. Urmează indicațiile de mai jos și alege ce joc ți se potrivește pentru una dintre acele zile în care poate nici mersul la baie nu pare necesar.
1. Desenul alandala
O foaie, creioane colorate și o sursă de distragere a atenției. Da, ai auzit bine. Avem în față foaia.
Luăm în mână un creion sau mai multe (de orice culoare) și ne uităm pe fereastra (hei, ce face cățelul ală la copac ?), într-o carte, ascultăm o melodie sau ascultăm poveștile mamei din bucătărie, în timp ce ea spală vasele. Începem să facem onduleuri pe hârtie. Să desenăm așa cum ne vine, fără să luăm creionul de pe hârtie.
La final, vom avea ceva ce și lui Picasso i-ar fi făcut cu ochiul. Însă, desenul nostru mai are nevoie de mici completări cromatice. Spațiile create de buclele, cercurile, vârfurile formate vor putea fi colorate după bunul plac.
La final, vom avea un desen așa cum este și starea din acele zile: alandala, dar totuși frumoasă visual. Exercițiul poate fi făcut și atunci când avem o stare de nervozitate sau o nevoie acută de a face ceva și, totuși, de a ne ralaxa, fără să ne epuizăm.
2. Bolul cu emoții
Pentru acest joc vom avea nevoie de un bol, foi, creioane colorate și un foarfec.
Fiecare participant va desena pe o bucată de foaie o emoție. Bucățile de hârtie vor fi amestecate într-un bol. Fiecare participant va extrage câte un bilet. Ceilalți vor trebui să ghicească emoția de pe bilet. Pentru a face acest lucru, fiecare participant va trebui să imite prima oară emoția, apoi să o asocieze cu un fenomen al naturii sau cu o culoare și să spună la final o propoziție în care să descrie o situație, când au simțit emoția respectivă.
3. Portretul Domnului Nelson
Dacă nu știți cine este Domnul Nelson înseamnă că este ocazia potrivită să-l cunoașteți. Domnul Nelson este un amiral plecat pe mări și oceane împreună cu corabia lui, Maritima, în căutare de comori mici. El colecționează frunze tropicale. Ca să-l ajutăm să găsească frunzele tropicale, avem nevoie să-l cunoaștem.
Fiecare participant îl va desena pe Domnul Nelson. După desenarea lui, vom alege culorile pe care le vom folosi. Însă, de data asta nu vom mai folosi carioca sau creioane colorate. Vom folosi hârtie glasse/hârtie creponată/carton/foi colorate, în funcție de ce avem prin casă. Vom tăia pătrățele mici din culorile alese și le vom lipi peste schița Domnului Nelson. Fiecare își poate personaliza desenul cu paiete/perluțe, dacă doriți să aveți în fața voastră o variantă actualizată a lui Nelson.
Nu-i așa că arată mult mai bine Domnul Nelson decât înainte ? Dacă nu v-ați săturat de lipit, îi puteți desena și personaliza și corabia. Doar nu va pleca pe jos în căutare de frunze tropicale.
4. Ghicitoare în creion
Pentru că ghicitorile ne antrenează și scot la suprafață imaginația fiecăruia, de data asta vom ghici prin desen. Înainte de a desena, vom alege o carte de ghicitori sau le vom crea.
Dacă alegem varianta creării unei ghicitori, aceasta trebuie să conțină cât mai multe elemente vizuale/senzoriale care pot fi reprezentate prin desen. Spre exemplu putem crea o ghicitoare doar prin simpla înșiruire a caracterisiticilor obiectului (culoare, gust, formă, miros).
Un exemplu oferit de Dodoroni este: este mic, rotund, ticăie și îți aduce aminte că timpul nu te așteaptă (ceasul).
După ce ați ales ghicitorile sau le-ați creat, acestea vor fi rostite de către fiecare participant. Unul va recita, restul vor desena. Fiecare va avea dreptul la câte o ghicitoare pe rundă, pentru ca toată lumea să-și poată expună alegerea.
După rostirea ghicitorii, participanții (exclus cel care citește) vor desena răspunsul posibil pe hârtie și îl vor arăta la semnalul sonor. Cei care ghicesc vor fi punctați cu steluțe. Cine adună cele mai multe steluțe, câștigă.
În cazul în care vor exista la finalul jocului persoane care nu au adunat nicio stea aceștia pot primi din partea celor care au mai multe, asta dacă vor dori să doneze și să ofere posibilitatea aceasta și celorlalți.
5. Desenul de pe podea
Nu știm cum stați cu maculatura din casă, dar dacă aveți multă hârtie este momentul să o scoatem la lumină. Indiferent că vorbim despre hârtie colorată, hârtii imprimate pe o parte, coli A3 sau de tip flipchart sunt bune pentru ce urmează să facem.
Dacă aveți coli mai mari de genul celor A3 sau flipchart este perfect. Dacă aveți coli A4 le puteți lipi între ele cu scoch pentru a avea o suprafață cât mai mare de desenat.
Înainte de începerea jocului, fiecare echipă va scrie 3 elemente pe o bucată de hârtie. Bilețelele vor fi amestecate și fiecare echipă va extrage câte un bilet. Elementele de pe bilețel vor trebui să se regăsească obligatoriu în desen.
Pentru acest joc vom avea nevoie de perechi de câte 2 persoane. Unul dintre ei va fi exploratorul, iar celălalt va fi busola, pentru că ne vom aventura într-o lume necunoscută. Busola va fi cea care îl va ajuta doar verbal pe explorator să deseneze, având roul de ghid. Acesta nu are voie să atingă niciun instrument de desenat sau va fi penalizat cu o provocare venită din partea celorlalte echipe. Exploratorul va fi cel care va desena la indicațiile busolei.
Fiecare echipă va avea la dispoziție maxim 20 de minute. După finalizarea timpului, desenele finale vor fi evaluate de către persoane care nu au participat la joc. Regula este ca cei care nu au participat la joc să ghicească ce obiecte au trebuit incluse obligatoriu în desen și ce reprezintă acesta, înainte de a auzi explicațiile oferite de către echipă.
Fiecare desen va primi steluțe pentru fiecare evaluare externă. Pentru un plus de steluțe, fiecare echipă își poate alege o altă echipă (doar una) care să le ofere o evaluare ce le poate aduce steluțe suplimentare.